Társasági adó 2011

PDF változatPDF változat

A főleg kis- és középvállalatok gazdálkodását pozitívan érintő társasági adókulcs mértéke ugyan mérséklődött, de a jogalkotó pár ponton még módosított.

 

A 2011-es évre vonatkozóan a társasági adókulcs a pozitív adóalap 500 millió forintjáig 10%-os, e felett 19 %. (13. § A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao.) 19 §-a alapján.

 

A társasági adó feltöltés mentességi árbevétel-határa 50 millió forintról 100 millió forintra változott

Megszűnt az offshore vállalkozások jövedelme utáni 30 százalékos adó. Ez utóbbi 10 %-ra mérséklődött.

Az üzleti ajándék egyedi értéke a minimálbér 25 %-a 2011. január 1-től. A reprezentáció szűkítő fogalmai itt is alkalmazandóak.

A kapcsolt vállalkozásokat érinti elsősorban hogy két új transzferár-módszert vezettek be: az ügyleti nettó nyereségen alapuló módszert, és a nyereség-megosztásos módszert.

  • Ügyleti nettó nyereségen alapuló módszer: A költségekre, árbevételre vagy eszközökre vetített nyereség vizsgálata, amelyet az ügyleten realizálnak.
  • A nyereség-megosztásos módszer:  az ügyletből származó összevont nyereséget gazdaságilag indokolható alapon olyan arányban kell felosztani a kapcsolt vállalkozások között, ahogy független felek járnának el az ügyletben.

Az adózónak továbbra is lehetősége lesz az eddigieken kívül más módszert is alkalmaznia megfelelő indoklás esetében.

A látvány csapatsportok (pl. labdarúgás, vízilabda és a jégkorong) esetében a szövetségnek, vagy közhasznú alapítványának adott támogatás összege leírható az adóból, (70 százalékig) és még költségként is elszámolható. A támogatási igazoláson az összeg nem haladhatja meg az utánpótlás-fejlesztés 100 %-át, a személyi jellegű ráfordítások 50 %-át, a felújítási kiadás 80 %-át. A látvány csapatsport a nemzeti bajnokság első két osztálya esetére vonatkozik, de főiskolai, egyetemi csapat esetén intézményeként 1 szakosztályra. Tilos a támogatottal kapcsolt vállalkozásban állni illetve a támogatottnak a sportingatlant 15 évig működtetni kell. (A kedvezmény az EU jóváhagyásától számított 15. naptól hatályos)

A Magyar Kármentő Alapnak adott támogatásra 50 %-os társasági adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni.

 

RSS hírcsatorna

Többet szeretne tudni?

Iratkozzon fel RSS hírcsatornánkra!

Kérjük hívja a +36 30 332 5119-es számot

Főbb számviteli szolgáltatásaink:

  • Könyvelés
  • Adótanácsadás
  • Bérszámfejtés
  • Vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézés Budapesten!

Tisztelettel,

Pollák Márton

Ügyvezető igazgató

 
 

Napi teszt


Napi Tipp

Vállalkozása székhelyén a cégtáblát jól látható helyen ki kell tenni, ellenkező esetben az adóhatóság a céget súlyosan megbünteti (az adóhatóság az adózót a székhelyén nem találta)!...