Személyi jövedelemadó 2010

PDF változatPDF változat

A szuperbruttó és az adóelőleg

A szuperbruttó bevezetése alapvetően forgatta fel a kézhez kapott nettó bér számításának rendszerét. Először is az adóalapot meg kell növelni 27 százalékkal a szuperbruttó szabály alapján. A szuperbruttó alapja 5 millió forintig 17 % Szja-val adózik e felett pedig 32 %-al.
3.188.000 forintig van az adójóváírás havi 15.100 forintos jogosultsági határa. Az év végi bevallásban az adójóváírást a jogosultsági határ feletti jövedelemnél a meghaladó részre 12 %-al csökkenteni kell. Az adójóváírás éves szinten 4.698.000 forintos szuperbruttó határnál szűnik meg teljesen, addig fokozatosan csökken. Az adójóváírás jövedelmi jogosultsági határa 2.510.000 forint. 3.937.000 forintig a jövedelmek valós adókulcsa 21,59 %, utána pedig 40,64 %. A folyamat során az adóelőleg-megállapító munkáltató levonja a szuperbruttósítás szerinti jövedelem adóelőlegét, ahol az adóterhet nem viselő járandóságokra nem kell a 27 %-os korrekciós tényezőt felszámítania. Ha egy adott magánszemély saját maga vallja be a járulékait, akkor a kapott bevétel 78 %-a lesz a jövedelem.

A magánszemély a költségelszámolásáról, az adóelőleg-megállapítási módjáról, az adóterhet nem viselő járandóságairól, az adójóváírásáról, a családi kedvezményéről, és az állami végkielégítés megosztásáról úgynevezett adóelőleg-nyilatkozatot köteles adni. Ennek elmulasztása esetén az elmaradt járuléklevonás miatt 39 százalék, a 10.000 forintnál nagyobb adókülönbözetnél 12 százalék bírságot kaphat az adóalany.

Nem kell automatikusan adóelőleg (és eho) levonással illetni azt a magánszemélyt, aki a számlát benyújtja, kivéve abban az esetben ha erről nyilatkozatot ír. A bérbeadó nem fizetheti maga az adóját ha a jövedelmet pl. egy cégtől kapja.

Az a magánszemély, aki önálló tevékenységet végez, attól a 10 %-os átalánnyal vagy az 50 %-nál magasabb költséghányad felett is lehet adóelőleget vonni, persze ha erről írásban nyilatkozik.

Komplett szakmákat érintő változások

 • A hallgatói munkadíjból a minimálbér (73.500 forint) kétszerese számít adóterhet nem viselő járandóságnak
 • A borravaló és a felszolgálási díj immáron bérként adózik, vagy saját bevallásban egyéb jövedelemnek számít.
 • Már nem bér az egészségbiztosítási pénztárnak befizetett adóköteles jövedelem, így az ilyen kedvezmények se járnak rá.
 • A belföldi és a külföldi napidíj adóköteles, kivétel a nemzetközi fuvarozók 25 eurós napidíja.
 • Az üzemanyag-megtakarítás adókötelessé vált, de a havi 100.000 forint költség-átalányként levonható.
 • Nem minősül egyéni vállalkozónak a falusi vendéglátás, a gyógyszerészeti magántevékenység, és az egyéni EU ügyvéd

Megszűnések, kedvezmények

 • 5 millió forint felső határig adóterhet nem viselő járandóság lett a munkáltatói lakástámogatás.
 • A pénzintézeti vagy közüzemi szolgáltató által elengedett tartozás adómentes lett.
 • A munkáltató tevékenységének hatókörén és ellátási feltételén kívüli iskolarendszerű képzés költsége jövedelemmé vált.
 • Megszűnt a tandíj, az alapítványi adomány, a biztosítás, az magánnyugdíjpénztár kiegészítő tagdíj és az alkalmi foglalkoztatás és háztartási szolgáltatás adókedvezménye.
 • A megmaradt kedvezmény 7.620.000 forint jövedelemtől korlátos, a családi kedvezménynél gyerekenként 635.000 forinttal nő.
 • A termőföldeladás mértéke ha nem haladja meg a 4.318.000 forintot, akkor adómentes.

A természetbeni juttatások rendszerében történő változások

 • A természetbeni juttatás adója 54 % szja, és az szja-val növelt alapon 27 % tb (összesen: 95,58 %), más természetbeni juttatás esetében az adó 54 % szja és 27 % Eho (összesen 81 %)
 • Az üdülési csekk (a minimálbér mértékéig), a meleg étkezési utalvány 18.000 Ft-ig, az iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékig, az iskolarendszerű képzés (183.750 forintig),a munkáltatói önkéntes- és nyugdíjpénztári befizetések 30, vagy 50 %-ig, a magánnyugdíjpénztár tagdíj-kiegészítés, a szövetkezeti közösségi alapból való juttatás a minimálbér feléig, és a helyi utazási bérlet után 25 % adót kell fizetni.
 • 54 % szja és tb-járulékot is kell fizetni a hideg étkezési jegyre, az évente háromszor adható csekély értékű ajándékra, a művelődési intézményi szolgáltatásra (színházjegyre), az érmekre és trófeákra, a legalább két éves számítógépre.
 • A bankkártya és az utalvány természetbeni juttatásnak minősül, ha az célirányosan adott termékköre vonatkozik.
 • Kikerült a személyi jövedelemadó köréből a reprezentáció és az üzleti ajándék, azoknál akik a társasági adó alá tartoznak.
 • Adómentes a kifizető által rendelt oltás költsége

Az egyéni vállalkozókra és az átalányadózókra vonatkozó változások

 • 19 %-ra emelkedett az egyéni vállalkozók adója. A különadó itt is megszűnt.
 • Megszűnt az iparűzési adó, a szabadalom, a külső féltől kapott K+F kedvezménye.
 • A veszteségelhatárolás bármely rendeltetésszerű joggyakorlás esetén él, még APEH-engedély nélkül is.
 • A cégautóadó megfizetése esetén érvényesíthető az értékcsökkenés.
 • 27 %-al növelt alapon kell az átalányadójukat megállapítaniuk az átalányadozó vállalkozóknak.
 • A fejlesztési tartalék feloldására 4 év helyett 6 év áll rendelkezésre 2009. január 1-től visszamenőlegesen, azonban a 2010-es évben már újra csak 4 év.
 • Fenntartható a 10 százalékos adózási feltétel a határidőben teljesített munkaügyi elmarasztaló határozatban foglaltak esetén.

Befektetések

A magyar és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállambeli tőzsde vagy befektetés-szolgáltató PSZÁF által engedélyezett „Ellenőrzött tőkepiaci ügylet”-ről igazolást adnak ki az adott magánszemélynek. Az ügyletnek 20 %-os adóvonzata van.

Ha 5 évig nem módosítanak a hitelintézettel, befektetés-szolgáltatóval (akár külföldivel is) kötött tartós befektetésű szerződésen, akkor a befektetések hozama adómentes. 10 százalék adó vonatkozik rá, ha a lekötés a harmadik évnél megszakad. Csak a 10 %-os adózási lekötési hozamot kell bevallani, (azt is csak a magánszemélynek), de arra adóelőleg fizetési kötelezettsége nem keletkezik.
Ha 10 év után szűnik meg a biztosítási kötvény akkor adómentes a hozam és 10 százalék (kamat utáni adóként), ha 5 év után.

Az off-shore cégek „megszorongatása”

Ha az osztalékfizetés alapját a külföldi cégben legkésőbb 2009. december. 31-ig kimutatták, akkor továbbra is 10 %-os adóval lehet az off-shore osztalékot és tőkekivonást Magyarországra hozni, állampapírba fektetés nélkül is és bevallani a 2009-es bevallásban. Ezt a döntést a statisztika szerint azonban eddig nem sokan hozták meg, lévén hogy nem akarják felhívni a figyelmet saját magukra az adóhatóság előtt.

Az a magánszemély, aki a magyar ingatlannal rendelkező off-shore cégének eladásából származó jövedelemre tesz szert, azt a törvény 25 % árfolyamnyereség-adó fizetésére kötelezi. Továbbá 30% szja fizetési kötelezettsége keletkezik az off-shore területre fizetett kamat, jogdíj és szolgáltatás után.

Egyéb Szja változások

 • 2010. április 1-től a kártyajáték jövedelme 40 %-os játékadóval adózik, ami a kisebb pókertermek életének végét jelentheti.
 • Az ekho-s magánszemély, ekho átvállalás, vagy „külön-ekho” esetét kivéve egyszerűsített adóbevallást nyújthat be ahogy a többi jogi/nem jogi személy.
 • 54 %-ra emelkedik a kamatkedvezmény adója
 • A devizás bevételeknél az aznapi MNB árfolyam az érvényes, és választhatunk a régi szabály, vagy a bizonylattal igazolt árfolyam közül.
RSS hírcsatorna

Többet szeretne tudni?

Iratkozzon fel RSS hírcsatornánkra!

Kérjük hívja a +36 30 332 5119-es számot

Főbb számviteli szolgáltatásaink:

 • Könyvelés
 • Adótanácsadás
 • Bérszámfejtés
 • Vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézés Budapesten!

Tisztelettel,

Pollák Márton

Ügyvezető igazgató

 
 

Napi teszt


Napi Tipp

Tudta-e Ön hogy 2009. augusztus 1.-től ha az egyéni vállalkozó az útnyilvántartás vezetése helyett a havi 500 km átalányt számolja el személygépkocsi használata címén költségként, akkor...

Üdvözöljük könyvelő irodánk honlapján! A könyvelés menüpont alatt megtalálhatja a könyveléssel kapcsolatos szolgáltatásainkat (pl.: kettős könyvelés, mérlegkészítés, eredménykimutatás, SZJA- és ÁFA bevallások), az adótanácsadás alatt az elsősorban adókkal és járulékokkal kapcsolatos optimalizálási konzultációnkat, bérszámfejtés alatt a bérügyintézés szolgáltatásait cégek és magánszemélyek esetében. Rövid bemutatkozásunk: Az 1980-as évek vége óta foglalkozunk könyveléssel, adótanácsadással és bérszámfejtéssel mérlegképes könyvelő szakemberekkel. Az elmúlt pár évtized szakmai tapasztalatát is hasznosítva a gyakorlatban kínálunk minőségi könyvelést kis cégektől a részvénytársaságokig. Mivel Magyarországon a jogszabályok kiemelten a számvitel területén gyakran változnak, ezért is járunk alkalmazottainkkal együtt folyamatosan mérlegképes könyvelői továbbképzésekre, ahol utánna számunkra is letisztultan adjuk át Önöknek - jelenlegi és leendő Kedves Ügyfelünknek - az Önt érintő számviteli változásokat hogy vállalkozásának könyvelése miatt Ön egy percig se aggódjon. Ön akár most lépett bele a vállalkozások világába, akár régebb óta működő cége van, könyvelőink segítségével másfajta szemszögből is láthatja vállalkozásának működését, mint amit a piacon a többi könyvelő kínál. Reméljük hamarosan üdvözölhetjük ügyfeleink között és megoszthatjuk Önnel a tapasztalatainkat a könyvelés területén! Könyvelő irodánk címe: 1055 Budapest, Szent István körút 1. (a Jászai Mari téri villamosmegállónál).
Cégalapítás esetén rendelkezünk ügyvédi háttérrel, illetve ha Ön nagyobb vállalkozás birtokosa úgy könyvvizsgálói kapcsolatunk is van, mindemellett nyújtja könyvelőirodánk Önnek a saját professzionális könyvelői, adótanácsadói és bérszámfejtői szolgáltatását.
Extra szolgáltatásként angolul beszélő könyvelőnk is van!