KÖTELEZŐ számviteli politika

PDF változatPDF változat

 

Akik már megégették a kezüket tudják, hiába pontos, jogkövető és célszerű egy vállalkozás könyvelése, ha nincsenek kinyomtatva a törvényben előírt szabályzatok. Ezek a vállalat számviteli politikájába illeszkednek be. 2000. évi C. törvény értelmében 200.000 - 500.000,- Ft-ig terjedő mulasztási bírság (ez mindaddig duplázódhat, amíg el nem készíti), három évig terjedő szabadságvesztés (Btk.289.§), közérdekű munka vagy pénzbüntetés járhat a számviteli politikát el nem készítőknek!! A számviteli politika az adott gazdálkodónál a számviteli törvény végrehajtása érdekében szükséges módszereket, eszközöket, sajátos szabályokat, előírásokat tartalmazza, melyek összhatásukban kihatnak az adott gazdálkodó vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetére. A számviteli politika keretében hozott döntések az adott gazdálkodóra kötelező érvényűek, azoktól eltérni csak a számviteli politika módosítása, illetve a módosított szabályzatok elfogadása után, az azokban foglaltaknak megfelelő módon lehet. Az elkészítendő szabályzatok:

 • az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályza
 • az eszközök és a források értékelési szabályzata
 • az önköltségszámítás rendjére vonatkozó belső szabályzat,
 • a pénzkezelési szabályzat

Az önköltségszámítás rendjére vonatkozó belső szabályzat készítésére előírt kötelezettség alól mentesül az egyszerűsített éves beszámolót készítő gazdálkodó, ha a törvényben meghatározott értékhatárt, azaz:

 • az értékesítésnek az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével csökkentett nettó árbevétel valamely üzleti évben az egymilliárd forintot, vagy
 • a költségnemek szerinti költségek együttes összege az 500 millió forintot nem éri el.

Nagyon fontos hogy az önköltségszámítás rendjére vonatkozó belső szabályzaton kívül az előbb említett 3 szabályzattal minden cégnek és gazdálkodónak rendelkeznie kell. Ha megsértjük valamelyik pontját a számviteli politikánknak akkor akár félmillió forintos bírsággal is súlythatja vállalkozásunkat az APEH! Eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata A számviteli törvény szerint a könyvek év végi zárásához, a beszámoló elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához olyan leltárt kell összeállítani (és a törvény előírásai szerint megőrizni), amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a vállalkozónak a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait, mennyiségben és értékben (így pl. eszközök – ingatlan, gépjármű, értékpapír, készpénz stb. források – cég jegyzett tőkéje, hitelek stb.). Eszközök és a források értékelési szabályzata Az értékelés az eszközöknek és a forrásoknak a beszámolóban (mérleg, eredmény) szerepeltetendő érték meghatározását jelenti. A szabályozás a vállalkozók eszközeinek és a forrásainak mérlegtételenkénti értékelésére vonatkozó előírásaira terjed ki:

 • az egyes eszköz tételek bekerülési értékének meghatározására,
 • az import eszköz tételeknél alkalmazandó devizaárfolyamra,
 • az év végi értékelésre
 • a források értékelésére,
 • a céltartalék képzés elveire
 • az értékelés dokumentumaira,
 • az értékelés bizonylati rendjére.

Pénzkezelési szabályzat Ebben a szabályzatban meg kell határoznunk hogy cégünk a pénzkezelés során milyen szabályokat alkalmaz. Rendelkeznünk kell a készpénzben, illetve bankszámlán történő pénzforgalom lebonyolításának rendjéről, a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeiről és felelősségi szabályairól is. Pénzkezelési szabályzatunkban továbbá meg kell határoznunk:

 • a készpénzben és a bankszámlán tartott pénzeszközök közötti forgalom lebonyolításának módját,
 • a készpénzállományt érintő pénzmozgások jogcímeit és eljárási rendjét,
 • a napi készpénz záró állomány maximális mértékét, a készpénzállomány ellenőrzésekor követendő eljárást, az ellenőrzés gyakoriságát, a pénzszállítás feltételeit,
 • a pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjét és a pénzforgalommal kapcsolatos nyilvántartási szabályokat.
RSS hírcsatorna

Többet szeretne tudni?

Iratkozzon fel RSS hírcsatornánkra!

Kérjük hívja a +36 30 332 5119-es számot

Főbb számviteli szolgáltatásaink:

 • Könyvelés
 • Adótanácsadás
 • Bérszámfejtés
 • Vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézés Budapesten!

Tisztelettel,

Pollák Márton

Ügyvezető igazgató

 
 

Napi teszt


Napi Tipp

Tudta-e Ön hogy a túlzott mértékű tagi kölcsön nyújtás egy veszteséges vállalkozásnak kiemelt vizsgálati szempont az APEH-nél?

Üdvözöljük könyvelő irodánk honlapján! A könyvelés menüpont alatt megtalálhatja a könyveléssel kapcsolatos szolgáltatásainkat (pl.: kettős könyvelés, mérlegkészítés, eredménykimutatás, SZJA- és ÁFA bevallások), az adótanácsadás alatt az elsősorban adókkal és járulékokkal kapcsolatos optimalizálási konzultációnkat, bérszámfejtés alatt a bérügyintézés szolgáltatásait cégek és magánszemélyek esetében. Rövid bemutatkozásunk: Az 1980-as évek vége óta foglalkozunk könyveléssel, adótanácsadással és bérszámfejtéssel mérlegképes könyvelő szakemberekkel. Az elmúlt pár évtized szakmai tapasztalatát is hasznosítva a gyakorlatban kínálunk minőségi könyvelést kis cégektől a részvénytársaságokig. Mivel Magyarországon a jogszabályok kiemelten a számvitel területén gyakran változnak, ezért is járunk alkalmazottainkkal együtt folyamatosan mérlegképes könyvelői továbbképzésekre, ahol utánna számunkra is letisztultan adjuk át Önöknek - jelenlegi és leendő Kedves Ügyfelünknek - az Önt érintő számviteli változásokat hogy vállalkozásának könyvelése miatt Ön egy percig se aggódjon. Ön akár most lépett bele a vállalkozások világába, akár régebb óta működő cége van, könyvelőink segítségével másfajta szemszögből is láthatja vállalkozásának működését, mint amit a piacon a többi könyvelő kínál. Reméljük hamarosan üdvözölhetjük ügyfeleink között és megoszthatjuk Önnel a tapasztalatainkat a könyvelés területén! Könyvelő irodánk címe: 1055 Budapest, Szent István körút 1. (a Jászai Mari téri villamosmegállónál).
Cégalapítás esetén rendelkezünk ügyvédi háttérrel, illetve ha Ön nagyobb vállalkozás birtokosa úgy könyvvizsgálói kapcsolatunk is van, mindemellett nyújtja könyvelőirodánk Önnek a saját professzionális könyvelői, adótanácsadói és bérszámfejtői szolgáltatását.
Extra szolgáltatásként angolul beszélő könyvelőnk is van!