EVA 2010

PDF változatPDF változat

Bár az egyszerűsített vállalkozói adó idén már nem annyira népszerű, mégis azonban még mindig ez a fajta adózási mód a legkedvezőbb a kisebb vállalkozások esetén.

  • Az Eva-s cégbe való átalakulás egyik feltételeként továbbra is maradt az ezen adózási formát megelőző minimum 2 üzleti év, melyekben a vállalkozásnak volt bevétele.

  • Az eva adókulcsa 30 százalékra nőtt. A 2009 során bevételezett előlegek utáni eva mértékére nem vonatkozik az emelkedés.
  • A 25 milliós bevételi határ maradt ugyanúgy mint 2009-ben.
  • 50 százalék eva lép életbe a bevételi határ átlépésének tételére. Azzal a tétellel, mellyel átléptük a bevételi határt, nincs felső határa.

Bevallás

Tagországbeli (közösségi) adóalanynak való szolgáltatásnyújtáskor bevallást és ennek alapján összesítő elszámolást kell beküldeni. A közösségi adatszolgáltatást az adott negyedéves időszakra vonatkozóan kell benyújtani.

Tevékenységre jellemző kereset és a passzív tagok esete

A tevékenységre jellemző kereset alkalmazása EVA-s cégek esetében nem kötelező, bevallását kitöltheti a minimálbér szerint is, azonban ez utóbbi kiemelt vizsgálati szempont egy ellenőrzésnél.
Bt. és Kkt. (jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok) esetében előfordulhat hogy néhány tag nem biztosított sem a cégben sem máshol. Ezért megeshet hogy az adóhivatal közreműködő tagoknak minősíti ezen a cégben nem is annyira aktív személyeket és bírságot szab ki a vállalkozásra.

Eva-s egyéni vállalkozás egyéni céggé válásának buktatói

Az az EVA-s egyéni vállalkozás mely egyéni céggé szeretne válni, elveszti EVA-s formáját. Ez utóbbi folyamatot követően csak 2 év után válhat újra EVA-s vállalkozássá.
Megszűnik továbbá az EVA-s alanyiság ha az egyéni cég egyik tagjának korlátlan felelőssége korlátoltá válik, illetve ha magát az egyéni céget eladjuk.

RSS hírcsatorna

Többet szeretne tudni?

Iratkozzon fel RSS hírcsatornánkra!

Kérjük hívja a +36 30 332 5119-es számot

Főbb számviteli szolgáltatásaink:

  • Könyvelés
  • Adótanácsadás
  • Bérszámfejtés
  • Vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézés Budapesten!

Tisztelettel,

Pollák Márton

Ügyvezető igazgató

 
 

Napi teszt


Napi Tipp

Könyvvizsgáló kell, de mikor?

A számviteli törvény általános szabálya szerint:

155. § (3) Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen...

Üdvözöljük könyvelő irodánk honlapján! A könyvelés menüpont alatt megtalálhatja a könyveléssel kapcsolatos szolgáltatásainkat (pl.: kettős könyvelés, mérlegkészítés, eredménykimutatás, SZJA- és ÁFA bevallások), az adótanácsadás alatt az elsősorban adókkal és járulékokkal kapcsolatos optimalizálási konzultációnkat, bérszámfejtés alatt a bérügyintézés szolgáltatásait cégek és magánszemélyek esetében. Rövid bemutatkozásunk: Az 1980-as évek vége óta foglalkozunk könyveléssel, adótanácsadással és bérszámfejtéssel mérlegképes könyvelő szakemberekkel. Az elmúlt pár évtized szakmai tapasztalatát is hasznosítva a gyakorlatban kínálunk minőségi könyvelést kis cégektől a részvénytársaságokig. Mivel Magyarországon a jogszabályok kiemelten a számvitel területén gyakran változnak, ezért is járunk alkalmazottainkkal együtt folyamatosan mérlegképes könyvelői továbbképzésekre, ahol utánna számunkra is letisztultan adjuk át Önöknek - jelenlegi és leendő Kedves Ügyfelünknek - az Önt érintő számviteli változásokat hogy vállalkozásának könyvelése miatt Ön egy percig se aggódjon. Ön akár most lépett bele a vállalkozások világába, akár régebb óta működő cége van, könyvelőink segítségével másfajta szemszögből is láthatja vállalkozásának működését, mint amit a piacon a többi könyvelő kínál. Reméljük hamarosan üdvözölhetjük ügyfeleink között és megoszthatjuk Önnel a tapasztalatainkat a könyvelés területén! Könyvelő irodánk címe: 1055 Budapest, Szent István körút 1. (a Jászai Mari téri villamosmegállónál).
Cégalapítás esetén rendelkezünk ügyvédi háttérrel, illetve ha Ön nagyobb vállalkozás birtokosa úgy könyvvizsgálói kapcsolatunk is van, mindemellett nyújtja könyvelőirodánk Önnek a saját professzionális könyvelői, adótanácsadói és bérszámfejtői szolgáltatását.
Extra szolgáltatásként angolul beszélő könyvelőnk is van!