Egyéni vállalkozó 2010

PDF változatPDF változat

2010-ben nagyrészt nem változott a nem evás és nem átalány-adózó egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségeinek terhelése, azonban érdemes áttekinteni, mely tételekből állnak ezek:  • 27 %-os társadalombiztosítási járulék (24 %-os nyugdíjbiztosítási + 2 %-os egészségbiztosítási járulék + 1 %-os munkaerő-piaci járulék)

  • egyéni járulékként 9,5 % nyugdíjjárulék, 6 % egészségbiztosítási járulék és 1,5 % egészségbiztosítási járulék


A járulékok alapja Nem mondható el ez azonban az egyéni vállalkozó tb- és szja fizetési kötelezettségeiről, melyek erősen rontottak helyzetén a 2010-es évre vonatkozóan: Főszabályként a kivét (Szja.tv. 16. § (4) bekezdése),  • de legalább havi átlagban a tevékenység piaci értéke,

  • de amennyiben a jövedelem nem éri el a tevékenység piaci értékét, az egyéni vállalkozó az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban - a tényleges járulékalapot képező jövedelem feltüntetésével - bejelentést tehet arról, hogy a társadalombiztosítási járulékot a tényleges járulékalapot képező jövedelem, de

  • legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.

Jól látható hogy a változás a fenti jogszabály értelmében az hogy a tevékenység piaci értéke az ajánlott minimum az eddig érvényes minimálbér kétszerese helyett. Ettől eltekinthet a vállalkozó, de ebben az esetben akkor az ennél kisebb tényleges kivét, de minimum a minimálbér alapján kell megfizetnie a járulékokat.A minimálbér természetesen nem ajánlott összeg a bejelentésre. Az Szja.tv. 16. § (5) bekezdése alapján, ha a vállalkozói kivét nulla vagy éves összege nem éri el az adóévben a tevékenységre jellemző kereset éves összegét, önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül a fejlesztési tartalékkal csökkentett vállalkozói osztalékalap, de legfeljebb abból az a rész (bármelyik a továbbiakban: kivét-kiegészítés), amely a vállalkozói kivéttel együtt, illetve ennek hiányában eléri a tevékenységre jellemző keresetet. Az egyéni vállalkozó a kivét-kiegészítést - a jövedelemszerzés időpontjának az adóév utolsó napját tekintve - adóbevallásában állapítja meg és annak adóalapja után az adót a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig fizeti meg. Az egészségügyi hozzájárulás törvény alapján a vállalkozói kivét és a kivét-kiegészítés együttes összegének, de legfeljebb a vállalkozóra irányadó tevékenység piaci értéke tárgyévi összegének a vállalkozói jogviszonyra tekintettel a tárgyévre bevallott társadalombiztosítási járulék alapját meghaladó része után a 27 százalékos Eho-t is meg kell fizetnie. Tanácsos tehát bevételünket úgy alakítani a tárgyév folyamán hogy a tevékenység piaci értékére ne tudjuk kiegészíteni jövedelmünket.


Mi a helyzet az EVA-sokkal?


Az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó biztosított egyéni vállalkozónak a társadalombiztosítási járulékot, nyugdíjjárulékot, tagdíjat és egészségbiztosítási járulékot havonta a tevékenysége piaci értéke után kell megfizetnie. Szintén megvan itt is az a lehetőség, hogy az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott bevallásban a tényleges jövedelmének feltüntetésével bejelentést tegyen arról, hogy a járulékot, tagdíjat a tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg. Az EVA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóra ugyanúgy érvényes a a 25-ről 30 %-ra megemelt adó mint az EVA-s társas vállalkozásokra. A heti 36 órát elérő foglalkoztatással rendelkező vagy nappali tagozatos tanulmányok mellett tevékenységet folytató vállalkozó ezután is csak a tényleges kivétje alapul vételével köteles a járulékokat megfizetni. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó szintén a tényleges kivétje után (a havi 4950 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék mellett) fizeti meg a 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot. Az EVA-s egyéni vállalkozóknak és az EVA hatálya alá tartozó társas vállalkozásoknak a tevékenységre jellemző keresetet csak a járulékfizetési kötelezettségük megállapításához kell figyelembe venniük, mivel az EVA megfizetésével az szja kötelezettségüknek is eleget tesznek.

RSS hírcsatorna

Többet szeretne tudni?

Iratkozzon fel RSS hírcsatornánkra!

Kérjük hívja a +36 30 332 5119-es számot

Főbb számviteli szolgáltatásaink:

  • Könyvelés
  • Adótanácsadás
  • Bérszámfejtés
  • Vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézés Budapesten!

Tisztelettel,

Pollák Márton

Ügyvezető igazgató

 
 

Napi teszt


Napi Tipp

A cégre megvásárolt személygépkocsi nettó értékét 5 év alatt évi 20 %-os értékcsökkenéssel írhatjuk le mint költséget.

1996. évi LXXXI. Tao. törvény 2. számú melléklet (4...

Üdvözöljük könyvelő irodánk honlapján! A könyvelés menüpont alatt megtalálhatja a könyveléssel kapcsolatos szolgáltatásainkat (pl.: kettős könyvelés, mérlegkészítés, eredménykimutatás, SZJA- és ÁFA bevallások), az adótanácsadás alatt az elsősorban adókkal és járulékokkal kapcsolatos optimalizálási konzultációnkat, bérszámfejtés alatt a bérügyintézés szolgáltatásait cégek és magánszemélyek esetében. Rövid bemutatkozásunk: Az 1980-as évek vége óta foglalkozunk könyveléssel, adótanácsadással és bérszámfejtéssel mérlegképes könyvelő szakemberekkel. Az elmúlt pár évtized szakmai tapasztalatát is hasznosítva a gyakorlatban kínálunk minőségi könyvelést kis cégektől a részvénytársaságokig. Mivel Magyarországon a jogszabályok kiemelten a számvitel területén gyakran változnak, ezért is járunk alkalmazottainkkal együtt folyamatosan mérlegképes könyvelői továbbképzésekre, ahol utánna számunkra is letisztultan adjuk át Önöknek - jelenlegi és leendő Kedves Ügyfelünknek - az Önt érintő számviteli változásokat hogy vállalkozásának könyvelése miatt Ön egy percig se aggódjon. Ön akár most lépett bele a vállalkozások világába, akár régebb óta működő cége van, könyvelőink segítségével másfajta szemszögből is láthatja vállalkozásának működését, mint amit a piacon a többi könyvelő kínál. Reméljük hamarosan üdvözölhetjük ügyfeleink között és megoszthatjuk Önnel a tapasztalatainkat a könyvelés területén! Könyvelő irodánk címe: 1055 Budapest, Szent István körút 1. (a Jászai Mari téri villamosmegállónál).
Cégalapítás esetén rendelkezünk ügyvédi háttérrel, illetve ha Ön nagyobb vállalkozás birtokosa úgy könyvvizsgálói kapcsolatunk is van, mindemellett nyújtja könyvelőirodánk Önnek a saját professzionális könyvelői, adótanácsadói és bérszámfejtői szolgáltatását.
Extra szolgáltatásként angolul beszélő könyvelőnk is van!