Cégalapítás: csak megfontoltan!

PDF változatPDF változat

Aki cég alapításába kezd, nem áll egy könnyű út előtt, figyelembe véve a magyar adórendszert, hiszen rendkívül sok buktatón kell az évek során keresztülmennie (kezdve a jogszabályok helyes kiismerésétől a tényleges bevallásokig, amelyek persze a könyvelőt érintik, de ajánlatos a cégvezetőknek is az alapvető ismeretekkel tisztában lenniük). Ráadásul mindjárt a cég megalakulása után 20% eséllyel (5-ből 1 vállalkozást) vizsgálhatja azt le az adóhatóság. Természetesen az APEH szerint ennek semmi ellenséges megnyilvánulása nem mutatkozik ilyenkor a részükről, hiszen ezzel csak az olyan vállalkozásokat szeretnék kiszűrni, amelyeknek esetleg kétséges “előélete” volt az új cég alapítása előtt.

Hogyan is történik tehát a cégalapítás?

1., Adatbejelentések A jelenleg hatályos cégtörvény alapján csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat adóköteles tevékenységet és ezt az állami adóhatósághoz, cég esetén pedig a cégbírósághoz köteles bejelenteni. A bejegyzési kérelmet elektronikus úton kell benyújtani a cég székhelye szerinti illetékes cégbírósághoz. Ezután az adóhatóság 30 napon belül értesíti az adózót a nyilvántartásba vételről. Ha az adózó adataiban változás következik be, akkor azt 15 napon belül kötelesek vagyunk bejelenteni. Ezt elmulasztva az APEH mulasztási bírságot szabhat ki, mely akár 500 ezer forint is lehet.

2., Közösségi adószám igénylése Aki az EU tagállamában kereskedelmi tevékenységet kíván folytatni, annak kezdeményezni kell a közösségi adószám megállapítását. Ezt célszerű az ügyvéd rendelkezésére bocsájtani a cég megalakulásakor a gyorsabb ügyintézések érdekében. Aki azonban csak Magyarországon folytat kereskedelmi tevékenységet annak nem kell.

 

3., Adózási nyilatkozat választása Jól meg kell fontolni az adózási nyilatkozat megválasztását, hiszen a választás évét követő 5. évben lehet csak azon ismét módosítani. Így lehet alanyi adómentes, ÁFA körbe tartozó illetve 2 év után választhatja az EVA szerinti adózást is stb. Ha ÁFA-körbe tartozó lesz a cég, akkor automatikusan negyedéves bevalló lesz az első üzleti évben.

4., A rövidke életű előtársaság A cégbejegyzés és a cégjegyzékbe történő bejegyzés közti időszakot előtársaságnak nevezzük, amely általában pár hetes “állapot”. Ilyenkor természetesen lehet folytatni üzletszerű tevékenységet, történnek gazdasági események (pl. áruvásárlás). Ebben az időszakban kell könyvvezetést folytatni, illetve a vállalkozás megalakulásától számított 90 napon belül pedig előtársasági beszámolót készíteni és azt közzétenni.

5., Vigyázz, kész, tűz! A cégjegyzékbe történő bejegyzés, azaz a vállalkozás tényleges megalakulásától számított 90 napon belül köteles elkészíteni a számviteli politikáját. Ebben tulajdonképpen leírja a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat, módszereket, amelyekkel meghatározza, hogy mit tekint a számviteli elszámolás, az értékelés szempontjából lényegesnek. 15 napon belűl a KSH részére (Központi Statisztikai Hivatal) is be kell nyújtania az adatokat a létrejött vállalkozásról.

Alaposan meg kell azonban fontolni hogy milyen cégformával kívánunk elindulni az úton, hiszen mindegyiknek vannak előnyei, illetve hátrányai. Egy dolog azonban hogy megalakult a cégünk, tovább is kell lépnünk, amikor is bekerülünk az üzleti életbe, és látni fogjuk hogy pl. egy árú megvásárlása és annak későbbi értékesítése mögött valójában milyen bonyolult jogszabályi háttér van. Ezért ajánlatos mindezek előtt felkeresni egy jó könyvelőt vagy adótanácsadót, aki segít ezen döntések meghozatalában.

RSS hírcsatorna

Többet szeretne tudni?

Iratkozzon fel RSS hírcsatornánkra!

Kérjük hívja a +36 30 332 5119-es számot

Főbb számviteli szolgáltatásaink:

  • Könyvelés
  • Adótanácsadás
  • Bérszámfejtés
  • Vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézés Budapesten!

Tisztelettel,

Pollák Márton

Ügyvezető igazgató

 
 

Napi teszt


Napi Tipp

Tudta-e Ön hogy az APEH kiemelt figyelemmel kiséri az olyan előtársaságokat és az azt követő időszakot ahol nagy összegű fizetendő és levonható áfa bevallása történik meg?

...

Üdvözöljük könyvelő irodánk honlapján! A könyvelés menüpont alatt megtalálhatja a könyveléssel kapcsolatos szolgáltatásainkat (pl.: kettős könyvelés, mérlegkészítés, eredménykimutatás, SZJA- és ÁFA bevallások), az adótanácsadás alatt az elsősorban adókkal és járulékokkal kapcsolatos optimalizálási konzultációnkat, bérszámfejtés alatt a bérügyintézés szolgáltatásait cégek és magánszemélyek esetében. Rövid bemutatkozásunk: Az 1980-as évek vége óta foglalkozunk könyveléssel, adótanácsadással és bérszámfejtéssel mérlegképes könyvelő szakemberekkel. Az elmúlt pár évtized szakmai tapasztalatát is hasznosítva a gyakorlatban kínálunk minőségi könyvelést kis cégektől a részvénytársaságokig. Mivel Magyarországon a jogszabályok kiemelten a számvitel területén gyakran változnak, ezért is járunk alkalmazottainkkal együtt folyamatosan mérlegképes könyvelői továbbképzésekre, ahol utánna számunkra is letisztultan adjuk át Önöknek - jelenlegi és leendő Kedves Ügyfelünknek - az Önt érintő számviteli változásokat hogy vállalkozásának könyvelése miatt Ön egy percig se aggódjon. Ön akár most lépett bele a vállalkozások világába, akár régebb óta működő cége van, könyvelőink segítségével másfajta szemszögből is láthatja vállalkozásának működését, mint amit a piacon a többi könyvelő kínál. Reméljük hamarosan üdvözölhetjük ügyfeleink között és megoszthatjuk Önnel a tapasztalatainkat a könyvelés területén! Könyvelő irodánk címe: 1055 Budapest, Szent István körút 1. (a Jászai Mari téri villamosmegállónál).
Cégalapítás esetén rendelkezünk ügyvédi háttérrel, illetve ha Ön nagyobb vállalkozás birtokosa úgy könyvvizsgálói kapcsolatunk is van, mindemellett nyújtja könyvelőirodánk Önnek a saját professzionális könyvelői, adótanácsadói és bérszámfejtői szolgáltatását.
Extra szolgáltatásként angolul beszélő könyvelőnk is van!