Az elektronikus számla veszélyei

PDF változatPDF változat

Az Apeh 2009 október 26.-a óta elfogadja az elektronikus számlákat (e-számlák) is, melyek a technikai fejlődéssel leváltanák a cégeknél a papír alapú társaikat. Ez egy természetes folyamat lenne, azonban a cégek nem így gondolják, legalábbis a tapasztalatok azt mutatják hogy habár jelentős összeg megsporolható lenne a számítógéppel kiállított számlákkal, mégis számos buktatója van a dolognak. Itt jönnek a képbe a revizorok...

Egy nemzetközi statisztika szerint nagy lemaradásban vagyunk a külföldi EU országokhoz képest az elektronikus számlák terén. A magyar cégek bejövő számláinak 83 %-a, illetve kimenő számláinak 88 %-a még mindig papír alapú, míg a többi EU-s cégeknél ez az arány 50% körül mozog. Sok nemzetközi cég melynek Magyarországon van leányvállalata folyamatosan áll át az e-számlákra akár havi 300-400 ezer forintot sporólva a költségein.

 

A fenti számok elég csábítónak hangzanak, azonban nézzük hogy mik az előnyök és hátrányok az e-számlák szempontjából.

Az elektronikus számlákat elég digitális adathordozón (winchester, CD,DVD stb. tárolni), tehát eleve nem használunk annyi papírt. Igen ám, csak hogy az elmúlt időszakban pont az jelentette a problémát számos ellenőrzésnél hogy az e-számlák nem voltak megfelelően archiválva a számítógépeken egyes cégeknél. Ez előfordulhatott amikor adatvesztés lépett fel, amely miatt a számítógépes tárolás elég nagy rizikó, mivel 8 év az elévülési idő, és az adathordozók általában ennyi időt nem nagyon képesek kibírni, azonban az e-számlákat olvasható formában mégis meg kell eddig őrizni. A revizorok XML-es állományt követelnek egy PDF-es verziojú számlához is. A számlázó programok többsége azonban olyan PDF file-t állít elő amihez nem tartozik XML állomány, de mégis aláírható elektronikusan.

Előnyei is vannak azonban az e-számlázásnak. Kevesebb élőmunka szükséges a számlák kiállításához, mely miatt az alkalmazottak munkaidejüket cserébe más feladat elvégzésére tudják összpontosítani. Felgyorsítja a vállalkozás pénzáramlását. A számlák átláthatóbban kategorizálhatóak a számítógépes feldolgozás miatt (minden egy helyen van, könnyebb kikeresni egy adott számlát), amelynek a hátránya azonban az adatvesztés esélye, ezért biztonsági másolat készítése mindig javasolt!! A fent említett kevesebb papír felhasználása illetve postai költségek lefaragása miatt is kevesebbe kerül az e-számlázás, nem is beszélve arról hogy a környezetvédőket is támogatjuk ezáltal.

RSS hírcsatorna

Többet szeretne tudni?

Iratkozzon fel RSS hírcsatornánkra!

Kérjük hívja a +36 30 332 5119-es számot

Főbb számviteli szolgáltatásaink:

  • Könyvelés
  • Adótanácsadás
  • Bérszámfejtés
  • Vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézés Budapesten!

Tisztelettel,

Pollák Márton

Ügyvezető igazgató

 
 

Napi teszt


Napi Tipp

Mikor kötelező létrehozni felügyelőbizottságot?

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény alapján kötelező a felügyelőbizottság létrehozása a következő...

Üdvözöljük könyvelő irodánk honlapján! A könyvelés menüpont alatt megtalálhatja a könyveléssel kapcsolatos szolgáltatásainkat (pl.: kettős könyvelés, mérlegkészítés, eredménykimutatás, SZJA- és ÁFA bevallások), az adótanácsadás alatt az elsősorban adókkal és járulékokkal kapcsolatos optimalizálási konzultációnkat, bérszámfejtés alatt a bérügyintézés szolgáltatásait cégek és magánszemélyek esetében. Rövid bemutatkozásunk: Az 1980-as évek vége óta foglalkozunk könyveléssel, adótanácsadással és bérszámfejtéssel mérlegképes könyvelő szakemberekkel. Az elmúlt pár évtized szakmai tapasztalatát is hasznosítva a gyakorlatban kínálunk minőségi könyvelést kis cégektől a részvénytársaságokig. Mivel Magyarországon a jogszabályok kiemelten a számvitel területén gyakran változnak, ezért is járunk alkalmazottainkkal együtt folyamatosan mérlegképes könyvelői továbbképzésekre, ahol utánna számunkra is letisztultan adjuk át Önöknek - jelenlegi és leendő Kedves Ügyfelünknek - az Önt érintő számviteli változásokat hogy vállalkozásának könyvelése miatt Ön egy percig se aggódjon. Ön akár most lépett bele a vállalkozások világába, akár régebb óta működő cége van, könyvelőink segítségével másfajta szemszögből is láthatja vállalkozásának működését, mint amit a piacon a többi könyvelő kínál. Reméljük hamarosan üdvözölhetjük ügyfeleink között és megoszthatjuk Önnel a tapasztalatainkat a könyvelés területén! Könyvelő irodánk címe: 1055 Budapest, Szent István körút 1. (a Jászai Mari téri villamosmegállónál).
Cégalapítás esetén rendelkezünk ügyvédi háttérrel, illetve ha Ön nagyobb vállalkozás birtokosa úgy könyvvizsgálói kapcsolatunk is van, mindemellett nyújtja könyvelőirodánk Önnek a saját professzionális könyvelői, adótanácsadói és bérszámfejtői szolgáltatását.
Extra szolgáltatásként angolul beszélő könyvelőnk is van!