NAV irányelvek 2012

PDF versionPDF version

2012 februárjában is közétette a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az idei évre vonatkozó adóellenőrzéseinek célterületeit.
Az adóhatóság számítógépes szűrőrendszerét folyamatosan fejlesztve próbálja kiválasztani azokat a vállalkozásokat, amelyek a költségvetésben a legnagyobb kárt okozzák. Ezekre a cégekre fókuszál az adóhatóság a továbbiakban is. Új intézményként megjelent az úgynevezett becslési adatbázis, amelybe például adóbevallások, vizsgálatok során szerzett információk kerülnek be. Érdemes még megemlíteni az adóregisztrációs eljárást is, mely során azokat a magánszemélyeket próbálják kiszűrni, amelyek jelentős adótartozással rendelkeznek, de ennek ellenére új céget szeretnének alapítani.


Egy újonnan alakuló cég esetében kérdőív segítségével mérik fel hogy igényel-e fokozott adóhatósági figyelmet. Kockázatos egy induló vállalkozásnál ha a bejelentett székhelyet székhelyszolgáltató biztosítja. Gyanús lehet továbbá ha a cég kis jegyzett tőkével indul, de jelentős forgalmat bonyolít  és nagymértékű áfa-t kíván visszaigényelni nem sokkal már alakulása után.

A működő vállalkozások esetében az adóbevételek biztosítása, a működés nyomon követése az ellenőrzés célja az adóminimalizálás visszaszorítása érdekében. E körben egyebek mellett egyedi kockázatelemzésre ad okot, ha a kapcsolatrendszer, számlázási láncolat alapján szervezett csalásban való részvétel gyanúja merül fel vagy gyakori a székhely-, tulajdonosváltás.

Áfa ellenőrzésekre elsődlegesen a nagyobb forgalmú, jelentős kockázatot hordozó adózók, a körbeszámlázásos ügyletek, csalárd értékesítési láncolatok, számlagyárak részesei, az adóminimalizálók, a személygépkocsi és egyéb jármű bérbeadással érintettek számíthatnak.
 
A társasági adózásban az adóhatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a transzferárakra, különösen a külföldi tulajdonú vállalkozások esetében, a jegyzett tőke, tőketartalék jelentős változása esetén pedig továbbra is kíváncsi a növekedés forrására. A tb ellenőrzések keretében az idén is lesznek akciók a feketefoglalkoztatás kiszűrésére.
 
Az szja vizsgálatok keretében az adóvisszaigénylések jogszerűségét vizsgálja a NAV. Vagyonosodási vizsgálatot - ebből az idén mintegy  2.000-et terveznek - adócsalás, bűncselekmény gyanúja, csalárd csőd esetén végeznek. A végtörlesztésre fordított összeg eredetét nem vizsgálhatja az adóhatóság, úgy kell tekinteni, megvolt rá a fedezet, vagyis egyfajta adóamnesztiáról van szó.
 
A szolgáltató szektorban az idén is kiemelt figyelmet kap a 
 
  •  nagykereskedelem (különösen a mezőgazdasági termékek ügynöki, a gabona, a takarmány-, az élőállat, a hús és húskészítmények nagykereskedelme),


  •    a közúti áruszállítás, raktározás, tárolás, 


  •    munkaerő-piaci szolgáltatás 


  •    biztonsági, nyomozói tevékenység


  •    ipari ágazatban a hús,  baromfihús készítmények gyártói 


  •   építőipar

számíthat fokozott figyelemre.
 
A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések kiemelt célterülete a  kiskereskedelem mellett a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység, a magánrendelőkben végzett járóbeteg-, fogorvosi valamint egyéb humán egészségügyi ellátás lesz.
 
A vámszakmai területen a vámérték helyességének, kimunkálásának vizsgálatát valamint a textil-és ruházat, cipő- és lábbeli termékek importjának fokozott ellenőrzését emelte ki Varga Árpád. A mintegy 1.000 milliárd forint bevételt eredményező jövedéki ellenőrzések célja az adózatlan dohánytermékek és az illegális ásványolaj behozatalának, forgalomba kerülésének, illetve az otthoni fogyasztásra előállítható, adómentes párlat, erjesztett alkoholtermékek illegális forgalomba hozatalának megakadályozása.

Napi teszt


Napi Tipp

Ha fordított adózással érintett tevékenységre vállalkozunk, üzleti partnerünktől minden esetben kérjünk nyilatkozatot!

Példa:

...