Az Áfa alapjának forintban történő megállapítása

PDF versionPDF version

Ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett (svájci frank, euró stb.), termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Eu-n belüli beszerzése esetében, akkor a forintra történő átszámításhoz meghatározott árfolyamot kell alkalmazni a következők szerint: Elöször is fel kell tennünk a kérdést, hogy mely időpontban érvényes árfolyammal számoljunk?

  • termék Közösségen belüli beszerzése, illetőleg előleg fizetése esetében, valamint ha az adófizetésre a terméket beszerző, illetve szolgáltatást igénybevevő adóalany kötelezett, akkor a fizetendő adó megállapításakori,
  • részletfizetés vagy határozott időre szóló elszámolás esetén a számla kibocsátásakori,
  • egyéb esetekben pedig a teljesítéskori árfolyamot kell alkalmazni.

A termék importja esetében, ha az adó alapja külföldi pénznemben van kifejezve, akkor a forintra történő átszámításhoz azt az árfolyamot kell alkalmaznunk, amelyet a vámérték megállapításánál kellett alkalmazni. Hitelintézet vagy MNB? Ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, akkor átváltásnál választhatunk hogy a hitelintézet avagy a Magyar Nemzeti Bank eladási árfolyamát vesszük-e alapúl, pontosabban:

  • belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyez, vagy
  • a Magyar Nemzeti Bank hivatalosan közzé tesz, feltéve, hogy a forintra történő átszámításra kötelezett így dönt, és erről a döntéséről az állami adóhatóságnak előzetes bejelentést tesz.

A választásunk évét követő naptári év végéig nem térhetünk el a kiválasztott pénzintézet eladási árától!! Abban az esetben, ha az adott külföldi pénznemnek nincs jegyzése, akkor a forintra történő átszámításhoz a külföldi pénznem valamely egységének euróban kifejezett értékét kell alapul vennünk, amelyet a Magyar Nemzeti Bank a fentiekben meghatározott időpontot megelőző naptári negyedévre vonatkozóan tesz közzé.

Napi teszt


Napi Tipp

Tudta-e Ön hogy ha a lekötött fejlesztési tartalékot cége nem fordítja 4 éven belül beruházásra, akkor kamattal növelten kell az adót utánna megfizetni?

Lekötött...