ÁFA 2010

PDF versionPDF version

Számít a vevő székhelye

Az áfa teljesítés helye attól függ, hogy a szolgáltatás igénybevevőjének székhelye hol van. Ha az igénybevevő országhatáron kívüli, akkor a vevő állapítja meg az ottani hozzáadott érték adóját saját magának. Ez utóbbi Áfa jogszabály a szállítás/fuvarozás, ügynöki szolgáltatások, illetve a 30 napnál hosszabb közlekedési eszköz bérbeadás területén hoz effajta változást.

Az Európai Unión belül

 • Export/import esetén ha az ellenértékben fuvarköltség van, akkor a vevőnek fuvarokmánnyal is nyilatkoznia kell az áfamentes számlázás érdekében.
 • Belföldi fordított Áfa esetében szükségesek a kapcsolódó iratok, ahogy eddig is, azonban az uniós szabályoknak megfelelő számlát immár el kell fogadni.

Közösségi adatszolgáltatás

Új tétel a közösségi szolgáltatások az összesítő elszámolásban, ezeket jelenteni kell a szolgáltatás igénybevételekor és – nyújtásakor az adóhatóság felé. Ha volt ilyen Áfa alapunk, akkor legalább 3 havonta kell benyújtani az adatszolgáltatást. Ha bevételünk meghaladja a nettó 100.000 eurót, akkor át kell térnünk a havi adatszolgáltatásra.

Tagországbeli Áfa visszatérítés

Ha Eu-s tagországból kapunk bizonylatot, akkor e dokumentumot az APEH-hez kell elektronikus úton továbbítani abban az esetben ha áfavisszatérítés iránti igényünk van (mindig a tárgyévet követő év szeptember 30-ig). Az APEH szintén továbbítja a bizonylatot a megfelelő tagországba 15 napon belül, ahol az igényt elbírálják. Fordított esetben a magyar Áfa visszatérítést a külföldi tagország a magyar adóhatóságnak küldi el. Az APEH akkor bírálja el a kérelmet ha az adóalap legalább 1000 euró (üzemanyag, kivétel: 250 euró), illetve minimum 400 euró a visszatérítés értéke. Az APEH erről 4-8 hónap alatt dönthet.

"Apróbb", de szintén sokakat érintő változások

 • Elég az egyszeri kinyomtatott számlát megkülönböztető jelzéssel ellátni, nincs szükség már példányszámozásra
 • A pénztárgépek használata 2010-től az adóalany tevékenységétől függ.
 • Az Europai Unió tagországain belüli kereskedelmi kapcsolatokhoz immár kötelezően közösségi adószám kell.
 • A távhő áfakulcsa 5 %-ra csökkent.
 • Az áfamentes körből kikerült az engedményezés, ezért arányosítási kötelezettség sincs már.
 • Az utas is kaphat árrés-adózás szerinti számlát ha a vásárló cég nem hárítja tovább a költségeket az utazásszervezők által bekért nyilatkozat alapján.
 • Nem számítható fel magyar Áfa akkor, ha a szolgáltatás külföldön teljesült (pl. szállásdíj).
 • Levonható Áfa-vá változtak az alanyi adómenteseknél a fordított Áfa-s tételek.
 • A magyar adóhatóság írásbeli kérelemre információt ad az ingatlant értékesítő áfa státuszáról

Napi teszt


Napi Tipp

Nem kell jövedelmet megállapítani, ha a bevétel az adóév elejétől...