Adószámfelfüggesztés bevallás miatt

PDF versionPDF version

Tudta-e Ön hogy vállalkozásának adószáma felfüggesztésre kerülhet ha a törvényi határidőtől, illetve az esedékességtől számított 365 napon belül nem tesz eleget az állami adóhatósághoz teljesítendő bevallási vagy adófizetési (adóelőleg-fizetési) kötelezettségének.

Art. 24/A. § (1) bekezdése

Az adózóval szemben az állami adóhatóság 60 napos üzletlezárást, illetve a tevékenység 60 napos felfüggesztését ismételten rendeli el,
az adózó az állami adóhatósághoz teljesítendő bevallási vagy adófizetési (adóelőleg-fizetési) kötelezettségének a törvényi határidőtől, illetve az esedékességtől számított 365 napon belül nem tesz eleget.

Az első esetben az adószámot határozott időtartamra kell felfüggeszteni. A második esetben a bevallási, illetve adófizetési kötelezettség teljesítéséig határozatlan időtartamra függeszti fel az adóhatóság az adószámot. Ha a bevallási kötelezettség teljesítésének az Art. szerint nincs helye és az adószám az adófizetési kötelezettség elmulasztása miatt nem függeszthető fel, a felfüggesztés az ellenőrzés, illetve a hatósági eljárás jogerős befejezéséig tart.

Napi teszt


Napi Tipp

Nem kell jövedelmet megállapítani, ha a bevétel az adóév elejétől...