EVA 2010

PDF versionPDF version

Bár az egyszerűsített vállalkozói adó idén már nem annyira népszerű, mégis azonban még mindig ez a fajta adózási mód a legkedvezőbb a kisebb vállalkozások esetén.

  • Az Eva-s cégbe való átalakulás egyik feltételeként továbbra is maradt az ezen adózási formát megelőző minimum 2 üzleti év, melyekben a vállalkozásnak volt bevétele.

  • Az eva adókulcsa 30 százalékra nőtt. A 2009 során bevételezett előlegek utáni eva mértékére nem vonatkozik az emelkedés.
  • A 25 milliós bevételi határ maradt ugyanúgy mint 2009-ben.
  • 50 százalék eva lép életbe a bevételi határ átlépésének tételére. Azzal a tétellel, mellyel átléptük a bevételi határt, nincs felső határa.

Bevallás

Tagországbeli (közösségi) adóalanynak való szolgáltatásnyújtáskor bevallást és ennek alapján összesítő elszámolást kell beküldeni. A közösségi adatszolgáltatást az adott negyedéves időszakra vonatkozóan kell benyújtani.

Tevékenységre jellemző kereset és a passzív tagok esete

A tevékenységre jellemző kereset alkalmazása EVA-s cégek esetében nem kötelező, bevallását kitöltheti a minimálbér szerint is, azonban ez utóbbi kiemelt vizsgálati szempont egy ellenőrzésnél.
Bt. és Kkt. (jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok) esetében előfordulhat hogy néhány tag nem biztosított sem a cégben sem máshol. Ezért megeshet hogy az adóhivatal közreműködő tagoknak minősíti ezen a cégben nem is annyira aktív személyeket és bírságot szab ki a vállalkozásra.

Eva-s egyéni vállalkozás egyéni céggé válásának buktatói

Az az EVA-s egyéni vállalkozás mely egyéni céggé szeretne válni, elveszti EVA-s formáját. Ez utóbbi folyamatot követően csak 2 év után válhat újra EVA-s vállalkozássá.
Megszűnik továbbá az EVA-s alanyiság ha az egyéni cég egyik tagjának korlátlan felelőssége korlátoltá válik, illetve ha magát az egyéni céget eladjuk.

Napi teszt


Napi Tipp

A záró készpénzállomány naptári hónaponként számított naponkénti átlaga nem haladhatja meg az 500.000,- Ft-ot, vagy az elõzõ évi bevétel 2 %-át. Ha az előző évi bevétel nem éri el a 41,66...