Az Áfa alapjának forintban történő megállapítása

PDF változatPDF változat

Ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett (svájci frank, euró stb.), termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Eu-n belüli beszerzése esetében, akkor a forintra történő átszámításhoz meghatározott árfolyamot kell alkalmazni a következők szerint: Elöször is fel kell tennünk a kérdést, hogy mely időpontban érvényes árfolyammal számoljunk?

  • termék Közösségen belüli beszerzése, illetőleg előleg fizetése esetében, valamint ha az adófizetésre a terméket beszerző, illetve szolgáltatást igénybevevő adóalany kötelezett, akkor a fizetendő adó megállapításakori,
  • részletfizetés vagy határozott időre szóló elszámolás esetén a számla kibocsátásakori,
  • egyéb esetekben pedig a teljesítéskori árfolyamot kell alkalmazni.

A termék importja esetében, ha az adó alapja külföldi pénznemben van kifejezve, akkor a forintra történő átszámításhoz azt az árfolyamot kell alkalmaznunk, amelyet a vámérték megállapításánál kellett alkalmazni. Hitelintézet vagy MNB? Ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, akkor átváltásnál választhatunk hogy a hitelintézet avagy a Magyar Nemzeti Bank eladási árfolyamát vesszük-e alapúl, pontosabban:

  • belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyez, vagy
  • a Magyar Nemzeti Bank hivatalosan közzé tesz, feltéve, hogy a forintra történő átszámításra kötelezett így dönt, és erről a döntéséről az állami adóhatóságnak előzetes bejelentést tesz.

A választásunk évét követő naptári év végéig nem térhetünk el a kiválasztott pénzintézet eladási árától!! Abban az esetben, ha az adott külföldi pénznemnek nincs jegyzése, akkor a forintra történő átszámításhoz a külföldi pénznem valamely egységének euróban kifejezett értékét kell alapul vennünk, amelyet a Magyar Nemzeti Bank a fentiekben meghatározott időpontot megelőző naptári negyedévre vonatkozóan tesz közzé.

RSS hírcsatorna

Többet szeretne tudni?

Iratkozzon fel RSS hírcsatornánkra!

Kérjük hívja a +36 30 332 5119-es számot

Főbb számviteli szolgáltatásaink:

  • Könyvelés
  • Adótanácsadás
  • Bérszámfejtés
  • Vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézés Budapesten!

Tisztelettel,

Pollák Márton

Ügyvezető igazgató

 
 

Napi teszt


Napi Tipp

Ha fordított adózással érintett tevékenységre vállalkozunk, üzleti partnerünktől minden esetben kérjünk nyilatkozatot!

Példa:

...

Üdvözöljük könyvelő irodánk honlapján! A könyvelés menüpont alatt megtalálhatja a könyveléssel kapcsolatos szolgáltatásainkat (pl.: kettős könyvelés, mérlegkészítés, eredménykimutatás, SZJA- és ÁFA bevallások), az adótanácsadás alatt az elsősorban adókkal és járulékokkal kapcsolatos optimalizálási konzultációnkat, bérszámfejtés alatt a bérügyintézés szolgáltatásait cégek és magánszemélyek esetében. Rövid bemutatkozásunk: Az 1980-as évek vége óta foglalkozunk könyveléssel, adótanácsadással és bérszámfejtéssel mérlegképes könyvelő szakemberekkel. Az elmúlt pár évtized szakmai tapasztalatát is hasznosítva a gyakorlatban kínálunk minőségi könyvelést kis cégektől a részvénytársaságokig. Mivel Magyarországon a jogszabályok kiemelten a számvitel területén gyakran változnak, ezért is járunk alkalmazottainkkal együtt folyamatosan mérlegképes könyvelői továbbképzésekre, ahol utánna számunkra is letisztultan adjuk át Önöknek - jelenlegi és leendő Kedves Ügyfelünknek - az Önt érintő számviteli változásokat hogy vállalkozásának könyvelése miatt Ön egy percig se aggódjon. Ön akár most lépett bele a vállalkozások világába, akár régebb óta működő cége van, könyvelőink segítségével másfajta szemszögből is láthatja vállalkozásának működését, mint amit a piacon a többi könyvelő kínál. Reméljük hamarosan üdvözölhetjük ügyfeleink között és megoszthatjuk Önnel a tapasztalatainkat a könyvelés területén! Könyvelő irodánk címe: 1055 Budapest, Szent István körút 1. (a Jászai Mari téri villamosmegállónál).
Cégalapítás esetén rendelkezünk ügyvédi háttérrel, illetve ha Ön nagyobb vállalkozás birtokosa úgy könyvvizsgálói kapcsolatunk is van, mindemellett nyújtja könyvelőirodánk Önnek a saját professzionális könyvelői, adótanácsadói és bérszámfejtői szolgáltatását.
Extra szolgáltatásként angolul beszélő könyvelőnk is van!