EVA 2010

PDF versionPDF version

Bár az egyszerűsített vállalkozói adó idén már nem annyira népszerű, mégis azonban még mindig ez a fajta adózási mód a legkedvezőbb a kisebb vállalkozások esetén.

  • Az Eva-s cégbe való átalakulás egyik feltételeként továbbra is maradt az ezen adózási formát megelőző minimum 2 üzleti év, melyekben a vállalkozásnak volt bevétele.

  • Az eva adókulcsa 30 százalékra nőtt. A 2009 során bevételezett előlegek utáni eva mértékére nem vonatkozik az emelkedés.
  • A 25 milliós bevételi határ maradt ugyanúgy mint 2009-ben.
  • 50 százalék eva lép életbe a bevételi határ átlépésének tételére. Azzal a tétellel, mellyel átléptük a bevételi határt, nincs felső határa.

Bevallás

Tagországbeli (közösségi) adóalanynak való szolgáltatásnyújtáskor bevallást és ennek alapján összesítő elszámolást kell beküldeni. A közösségi adatszolgáltatást az adott negyedéves időszakra vonatkozóan kell benyújtani.

Tevékenységre jellemző kereset és a passzív tagok esete

A tevékenységre jellemző kereset alkalmazása EVA-s cégek esetében nem kötelező, bevallását kitöltheti a minimálbér szerint is, azonban ez utóbbi kiemelt vizsgálati szempont egy ellenőrzésnél.
Bt. és Kkt. (jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok) esetében előfordulhat hogy néhány tag nem biztosított sem a cégben sem máshol. Ezért megeshet hogy az adóhivatal közreműködő tagoknak minősíti ezen a cégben nem is annyira aktív személyeket és bírságot szab ki a vállalkozásra.

Eva-s egyéni vállalkozás egyéni céggé válásának buktatói

Az az EVA-s egyéni vállalkozás mely egyéni céggé szeretne válni, elveszti EVA-s formáját. Ez utóbbi folyamatot követően csak 2 év után válhat újra EVA-s vállalkozássá.
Megszűnik továbbá az EVA-s alanyiság ha az egyéni cég egyik tagjának korlátlan felelőssége korlátoltá válik, illetve ha magát az egyéni céget eladjuk.

Napi teszt


Napi Tipp

Ha fordított adózással érintett tevékenységre vállalkozunk, üzleti partnerünktől minden esetben kérjünk nyilatkozatot!

Példa:

...